ceturtdiena, 2010. gada 4. marts

Stāsti, dziesmas, rotaļas RCB Bišumuižas filiālbibliotēkā

Attēlu albums
Bibliotēkas seja mainās līdzi laikam. Te cilvēki nāk ne tikai interesantas un vajadzīgas lasāmvielas meklējumos, bet arī satikt domubiedrus, gūt jaunus iespaidus, garīgi bagātināties, dalīties ar citiem tajā, kas pašiem šķiet interesants. Nezaudēt un izkopt stāstīšanas tradīciju, kas no paaudzes paaudzei nodod vēstījumus par pagātnes notikumiem, vērojumus un atziņas – tā ir viena no galvenajām idejām, kas raksturo UNESCO Latvijas nacionālās komisijas organizēto projektu „Stāstu bibliotēkas”.

Šajā projektā piedalās arī RCB Bišumuižas filiālbibliotēka un Svešvalodu filiālbibliotēka.

25.februārī kopīgi veidojām „Stāstu bibliotēkas” pasākumu Bišumuižas filiālbibliotēkas telpās. Raizējāmies, vai mūsu lasītāji uzņemsies grūto ceļu pāri sniega kupenām – dabas spēki un iestāžu neizdarība mūsu bibliotēku padarījusi gandrīz nepieejamu. Bibliotēkas un iedzīvotāju signāli dažādām organizācijām guvuši vāju atbalsi. Tomēr – cauri sniegputenim bija atbriduši tie, kam patīk apmeklēt bibliotēku un mūsu pasākumus, kas ar pateicību saņem un novērtē viņiem sniegto. Šoreiz „Stāstu bibliotēka” iepazīstināja ar pasaules radīšanas atspoguļojumu latviešu folklorā. Svešvalodu bibliotēkas darbinieces Gunta un Ilva ar saviem draugiem bija sagatavojuši interesantu programmu, kur tautas dziesmas mijās ar nostāstiem un teikām, pievienojās arī bišumuižnieki, stāstot par Daugavu un tās salu rašanos.

Šāda veida pasākums Bišumuižas filiālbibliotēkas apmeklētājiem bija jaunums. Ne visi pazina etnogrāfiskos tautas mūzikas instrumentus, kuru paklusās skaņas sabalsojās ar tautas dziesmu melodijām – it kā pazīstamām, it kā nedzirdētām, kas aicināja pievienoties. It sevišķi ieinteresēti bija skolēni, jaunums viņiem bija tautas deju rotaļas, kurās tie labprāt piedalījās. Visi kopā mācījāmies ar domām vēlēt labu savai Tēvuzemei, sajust savās rokās saulīti uzlecam un iemest to debesīs, lai visiem būtu gaiši un labi.

Tieši tā jutāmies visi – vietējie, ciemiņi, pasākuma veidotāji un dalībnieki. Prieks redzēt cilvēkus atveroties, smaidot, atsaucoties.

Patīkami, ka „Stāstu bibliotēka” gūst atsaucību. Tas mudina drīz vien veidot nākošo satikšanos, jo tēmu stāstiem ir tik bezgala daudz…


Bišumuižas fifliālbibliotēka vadītāja Inga Rasa

Nav komentāru: